Nee tegen geweld in Mechelen

Zo’n 150 mensen hebben zondagnamiddag deelgenomen aan een mars doorheen het stadscentrum ter nagedachtenis van de homofobe moord op  Ihsane Jarfi in Luik te herdenken. Gelijktijdig wilden ze duidelijk maken dat er tot op vandaag nog altijd moet gevochten worden voor gelijkheid en verdraagzaamheid en dat geweld en verbale agressie omwille van iemands geaardheid nog steeds dagelijks voorkomt.

De moord op Jarfi vond in 2012 plaats  toen hij op 21 april in de auto van de vier daders stapte. Uit het onderzoek bleek toen al dat Jarfi verschillende vuistslagen en schoppen te verwerken kreeg. Ook zou hij gewurgd zijn geweest. Nadat de daders hun woede hadden uitgewerkt op hun slachtoffer lieten ze hem naakt achter in een veld in Hoei, waar hij door wandelaars werd gevonden. Op 22 december 2014 veroordeelde het Luikse hof van assisen de vier beschuldigden. Eric Parmentier, Jérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan kregen levenslange gevangenisstraf voor moord en Jonathan Lekeu kreeg 30 jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid. Volgens de assisenjury gaven de beschuldigden toe dat ze Jarfi een lesje wilden leren vanwege zijn homoseksuele geaardheid. De jury achtte hen eveneens schuldig aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting. Op 22 december 2014 veroordeelde het Luikse hof van assisen de vier beschuldigden. Eric Parmentier, Jérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan kregen levenslange gevangenisstraf voor moord en Jonathan Lekeu kreeg 30 jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid. Volgens de assisenjury gaven de beschuldigden toe dat ze Jarfi een lesje wilden leren vanwege zijn homoseksuele geaardheid. De jury achtte hen eveneens schuldig aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting.

In 2014 richtte vader Hassan Jarfi de Ihsane Jarfi stichting op die strijdt tegen discriminatie en homofobie. Zo organiseert de organisatie elk jaar, afwisselend in Wallonie, het Brussels hoofdstedelijk gewest en Vlaanderen een herdenkingsmars. Ook hij was zondagmiddag aanwezig in Mechelen. 

“Vandaag worden nog heel wat homo’s slachtoffer van discriminatie”, zo zei hij na afloop tijdens een interview in het Nieuwsblad. “En vaak durven zij ook niet naar buitenkomen met hetgeen hen is overkomen, laat staan dat ze er openlijk voor uitkomen dat ze homo zijn. En dat allemaal omdat ze schrik hebben voor de reactie van hun omgeving. Het is spijtig dat zoiets in 2022 nog steeds de realiteit is.”

Kies jouw Reactie!
Laat een reactie achter