Documentaire over Marieke Vervoort volgend jaar in de bioscoop

0

Vanaf 1 februari komt de inspirerende documentaire Marieke, addicted to life,  over de laatste 3 levensjaren van onze buitengewone paralympisch topatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort uit in bioscoop.  Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven. 

In 2016 wordt Marieke Vervoort wereldwijd bekend, na haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie in Rio vertelt Marieke aan de wereld dat ze sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie, maar dat ze wil blijven leven, tot de fysieke pijn niet meer te dragen valt. Met deze open en eerlijke, maar voor velen toch ook choquerende verklaring krijgt Mariekes verhaal plots internationale aandacht.

“Ik ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016”, zo laat regisseur Pola Rapaport weten. “Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Ze intrigeerde me meteen: de wijze waarop ze sprak over haar euthanasiedocumenten en hun paradoxaal effect op haar, nl. om elk moment ten volle te willen leven tot haar eigen gekozen sterfdatum. Haar gezicht en voorkomen waren fascinerend: wie was deze betoverende, intelligente, androgyne Europese atlete, die geheel onverwacht zo’n controversieel onderwerp aansneed, dat mij persoonlijk raakte?” 
Exact 20 jaar geleden werd euthanasie gelegaliseerd in België, als tweede land na Nederland. Er zijn nog maar weinig landen wereldwijd waar euthanasie wettelijk geregeld is. Er bestaat dan ook een enorme controverse over de Belgische regelgeving. Het was nooit Mariekes bedoeling om een politieke activiste te worden in het debat rond het al dan niet legaliseren van euthanasie. In haar zoektocht naar een menselijke oplossing voor haar persoonlijk lijden sprak ze zich wel moedig uit en werd ze een belangrijk figuur in het debat rond menswaardig levenseinde. Op 22 oktober 2019 koos Marieke Vervoort ervoor om uit het leven te stappen. Daarmee verloor ook  de Belgische LGBT-gemeenschap een rolfiguur want in 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. “Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

Kies jouw Reactie!
Laat een reactie achter